Rosa d'e-Vents personals i trasnferibles.

Rosa d'e-Vents personals i transferibles.

Bufades i Rebufades. Alenades, Vals de venda i Vendavals diversos. Tramuntanades, de paraula i d'altres ventades desventrades. Deponent, activarem vídeos. I de Gregal, agregarem mig jornal de mots, a cops de Mestral, per Llebeig que sigui. I ens vantarem d'inventar un collage de Xaloc per garbinejar paraules, si no se les endú Vent.



Així què? Véns?


dimecres, 19 de setembre del 2012

Els Templers, set segles més tard


JordiUbeda-ElsTemplersGuerrersDeDu467 from Jordi Úbeda on Vimeo.



El passat mes de març es van complir set segles de la promulgació de la butlla Vox in excelso per la qual el Papa Climent V posava el punt i final a l’ordre del Temple. Una dissolució que culminava el que va ser un acurat i precís procés de conspiració contra una institució que havia acumulat unes cotes de poder polític, militar i religiós que va arribar a posar la por al cos de totes les testes coronades d’Europa. Unes testes que, d’altra banda havien contribuït al seu progres i extensió (ja veuen la historia no para de repetir-se, Els estats units armant a Saddam Hussein i despres li munten una guerra per derrocar-lo perque s’havia fet totpoderós,, el mateix que també va passar amb Bin Laden. Pel que es veu es una vella pràctica que el cicle de la historia ens ofereix embolcallada de diverses maneres però amb idèntic fons)


L’èxit de la operació iniciada pel rei de França va culminar amb l’extermini per via inquisitorial (que traduït vol dir: de cap a la foguera) de l’Ordre del Temple. La persecució la va començar el rei francès però va acabar comptant amb la complicitat de totes les monarquies, que es van beneficiar de l’apropiació de part de l’ingent patrimoni templer. Per recordar-nos l’efemèride i per fer palesa la rellevància que els Templers van tenir en la historia dels països catalans (aleshores la  Corona d’Aragó, en ple procés de creació, consolidació i expansió territorial) la Carme Plaza i el Joan Fuguet acaben de publicar Els Templers, guerrers de Déu amb l'editorial Rafael Dalmau. Un acurat estudi històric sobre l’ordre del temple, el seu naixement, consolidació, creixement, expansió i posterior crisi i davallada al nostre país. Un llibre amb vocació divulgativa des de la recerca històrica documentada i que a mi em recorda altres volums com els de la col·lecció Els ordres militars que l’editorial lleidatana Pagès Editors va publicar cap als anys 90 amb títols com El procés dels Templers catalans. Entre el turment i la glòria, de  Josep Maria Sans i Travé o Guillem de Mont-rodon. Mestre del temple i tutor de Jaume I, d’Antoni Pladevall.

Durant la presentació La Carme i en Joan van fer una breu conferència que resum amb força cura tot el recorregut per uns fets verídics que semblen més propis d’un guió cinematogràfic de ficció que d’una història certa i documentada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada